Joulun tunnelmaa Nallikarin ravintoloissa

Ravintola Nallikari & Bistoria Patio matkalla kohti GreenKey -sertifikaattia

5.11.2024

Ravintola Nallikarin ja Bistoria Pation toiminnasta vastaava ProDine Oy on ottanut merkittäviä askeleita vastuullisuuden edistämisessä ja matkalla kohti GreenKey -sertifikaattia. Tavoitteena on tarjota myös jatkossa lähellä ja vastuullisesti tuotettua ruokaa ja kehittää yhteistyössä muiden paikallisten matkailuyrittäjien kanssa Nallikarista yhä kestävämpää matkailualuetta.

GreenKey on kansainvälinen ympäristömerkki, joka myönnetään matkailualan toimijoille, jotka täyttävät tiukat kestävyyttä ja ympäristöystävällisyyttä koskevat kriteerit. Bistoria Iso-Syötteen, Ravintola Nallikarin ja Bistoria Pation toiminnasta vastaava ProDine Oy on sitoutunut kestävän matkailun kehittämiseen ja on nyt matkalla kohti Ravintola Nallikarin ja Bistoria Pation sertifiointia. Bistoria Iso-Syötteelle sertifikaatti hankittiin onnistuneesti jo vuonna 2023.

”Matkamme GreenKey-sertifikaatin saamiseksi alkoi keväällä 2023 yhteistyössä paikallisten matkailuyrittäjien kanssa Syötteen alueella, kun aloimme kehittää kestävämpää matkailua Bistoria Iso-Syötteellä. Uskomme, että vastuullisuus on avain siihen, että voimme tarjota kaikille mahdollisuuden nauttia Suomen puhtaasta luonnosta kestävällä tavalla,” kertoo ProDine Oy:n toimitusjohtaja Janne Gehör.

Konkreettisia toimia ympäristön hyväksi

GreenKey-sertifikaatin saavuttaminen on vaatinut konkreettisia toimenpiteitä, ja monia näistä toimenpiteistä on tuotu sellaisenaan myös Nallikarin ravintoloihin. Iso-Syötteellä Bistorian kaikki pesuaineet ja saippuat on vaihdettu 100 % biohajoaviin tuotteisiin sekä vedenkäyttö on optimoitu säätämällä vesihanojen painetta, mikä on vähentänyt vedenkulutusta jopa 60 %. Lisäksi kierrätystä on tehostettu ja henkilökuntaa on koulutettu toimimaan kestävän matkailun periaatteiden mukaisesti.

”Ravintola Nallikarissa olemme alusta asti toimineet kestävän kehityksen mukaisesti, ja Bistoria Patio on suunniteltu kokonaan GreenKey-sertifikaatin kriteereitä noudattaen. Vastuullisuus ei ole meille vain tavoite, vaan se on jo syvälle juurtunut toimintatapa,” toteaa Gehör.

Sertifikaatista kilpailuvalttia kotimaisille ja kansainvälisille markkinoille

GreenKey -sertifikaatin hakuprosessi on edennyt sujuvasti, ja molempien Nallikarin ravintoloiden auditointi on aikataulutettu marraskuun lopulle. Suurimmat ”ahaa-elämykset” hakuprosessissa ovat tähän asti liittyneet Gehörin mukaan onnistumisen tunteisiin siitä, kuinka moni asia on ollut jo valmiiksi hyvin hoidettu. Suurin työ on ollut näiden jo olemassa olevien toimintamallien dokumentointi sertifikaatin vaatimin tavoin paperille. Gehör näkee sertifioinnin myös hyvänä kilpailuvalttina ja edellytyksenä kotimaiselle ja kansainväliselle matkailuelinkeinolle ja kaupalle.

”Pidämme sertifikaattia erittäin tärkeänä kilpailuvalttina. Yhä useammat asiakkaat valitsevat matkakohteensa ja ravintolansa omien arvojensa mukaan, ja haluavat olla mukana tukemassa kestävää kehitystä,” kertoo Gehör. ”Ympäristösertifikaatit, kuten GreenKey, toimivat vahvoina luottamuksen ja uskottavuuden merkkeinä myös kansainvälisille asiakkaille ja matkatoimistoille. Sertifikaatti osoittaa konkreettisesti, että toimintamme on läpinäkyvää, vastuullista ja kestävän kehityksen mukaista”, jatkaa Gehör.

Yhteistyöllä voimaa

Nallikarin alueen matkailutoimijat ovat laatineet yhteistyössä BusinessOulun ja VisitOulun kanssa osana
Älykäs ja uudistava matkailu Oulun seudulla – Smart and Transformative Oulu Region (STORe) -hanketta kestävän matkailun kehittämissuunnitelman. Laadittu matkailun kehittämissuunnitelma ulottuu useille vuosille ja sen tarkoituksena on kehittää matkailualuetta vahvana ja yhtenäisenä kestävästi eteenpäin.

”Nallikarin alueen matkailutoimijoiden kanssa laadittu kestävän matkailun kehittämissuunnitelma vahvistaa yhteisten tavoitteiden mukaista tekemistä ja päämäärää. Suunnittelemme vähintään kaksi kertaa vuodessa yhteisiä tapaamisia, joissa kaikki alueen toimijat voivat päivittää vastuullisuustyötään. Näin voimme varmistaa, että kehitys jatkuu vahvana ja yhtenäisenä myös tulevaisuudessa”, kommentoi Gehör.

Lisätiedot:
Janne Gehör, toimitusjohtaja – Prodine Oy
janne.gehor@prodine.fi

Uusimmat artikkelit